Forum » Filmler » Filmler
Ölümcül Oyun [Sleuth, 2007]
Ölümcül Oyun [Sleuth, 2007]

Tekrar çevrimlerde başarıyı yakalamış yönetmen sayısı oldukça azdır. Mesela Gus Van Sant bir Hitchcock klasiği olan Sapık’ı [Pyshco] tekrar çekmiş ama başarılı olamamıştı.
Başarılı Shakespeare uyarlamalarıyla adını duyuran yönetmen/oyuncu Kenneth Branagh bu handikabı aşmış görünüyor Ölümcül Oyun’da.
Yıllardır çok iyi arkadaş olan Jude Law ile yapımcı dostu Simon Halfon, gelecekte beraber yapmayı düşündükleri için projeler için düzenli olarak buluşup konuşuyorlarmış. Geçmişte “Sky Captain and the World of Tomorrow” adlı filmde yapımcılık deneyimi olan Jude Law, o zamanlar başarılı bir grafik tasarımcısı olan Simon Halfon ile beraber çalışmış. İkisinin yaptığı sohbetlerden birinde Halfon, Anthony Shaffer’in 1970 yılında Tiyatro Oscar’ı Tony ödülünü kazanan, daha sonra da sinemaya uyarlanan (1972’de) ünlü sahne oyunu “Sleuth”un yeniden çevrimi fikrini getirmiş. İşte bu yeinden çevrimin öyküsü de bu.
İlk çevrimi 1972 yılında yapılan Ölümcül Oyun [Sleuth, 1972-2007]; çok satan dedektif romanlarının zengin ettiği bir yazarın, karısıyla yasak ilişkiye girmiş olan işsiz bir aktörle çok tehlikeli sonuçlara yol açacak olan ölümcül bir oyunda zekâ mücadelesine girmesini anlatıyor. Tek mekânda geçen film, akıcı senaryosu, ustalıklı oyunculuklarla sıkıcı olmaktan kurtuluyor.
Aslında filmin başarılı olmaması için hiçbir sebep yok. Senaryo Nobel edebiyat ödülü ve Oscar ödülü sahibi Harold Pinter gibi bir yazar teslim edilmiş. Zaten film ilk çevriminde de oynayan Michael Caine bildiği bu filmde tabiri caizse döktürmüş. İşin ilginç yanı; Michael Caine 36 yıl önce gösterime giren ilk “Sleuth” filminde evli bir adamın karısıyla yasak ilişkiye giren genç aşığı, yeni “Sleuth” filminde ise bu kez aldatılan kocayı canlandırıyor. Yani rolünün tam karşıtını canlandırmak gibi ilginç bir işin altına giriyor, nitekim bu işin üstesinden de geliyor başarıyla.
Caine, Pinter’in yazdığı yeni senaryoyu okuyunca filmin çok farklı olduğunu söylemiş, bu ister istemez diğer filmi de izlemeye zorluyor insanı. İlk filmi izlemediğim için bir karşılaştırma da yapamıyorum; ancak bu yeniden çevirim en azından ilk filme yakışır bir nitelikte olmuştur her halde…
Aldatılan koca ve karsının sevgilisinin bir mekânda konuşuyor olması, bu birinci durum. Aldatılan kocanın karısının sevgilisine onu korkutacak bir oyun oynaması, sevgilinin de bu oyuna karşılık yeni bir oyunla cevap vermesi, bu da ikinci durum. Her iki durumda da kaybetmiş sayılan iki erkeğin zekâlarını göstermek için böylesi zorlayıcı bir oyuna girişmiş olması bile başlı başına bir delilik. Dikkat etmemiz gereken bir başkası da dedektif… Kim o acaba?

İzlediğim salonda benimle beraber 5 kişi daha vardı ve salondan sadece iki kişi çıktık filmin sonunda. Neden bilmem diğerleri pek beğenmemiş olacaklar ki yarısında çıkmayı uygun gördüler. Filmin ilk çevrimini izlemedim ama bu yeni çevrimin tam anlamıyla bir oyunculuk şöleni olduğunu söylemeliyim. Jude Law mükemmel, olağanüstü, michael caine zaten michael caine. Ve kenneth branagh mükemmel bir iş çıkarmış...
Filmde iki oyuncu var )))
Salonda toplam 10 kişi kadardık. Bir çift sonuna doğru dayanamayıp çıktı.

Bu yaşlı ingiliz aktörlerde bir şey var anlamıyorum. Michael Cain dahil sevmediğim yok aralarında herhalde. Jude Law' a tekrar sinir olduğum bir film oldu. Kendisinden özellikle hazzetmeyen biri olarak, romantik-komedi türüne daha iyi gidecek biri olduğunu düşünmekteyim. Biraz yaşlanınca belki bu fikrim değişebilir.

Senaryoda da bir iki sorun vardı bence. O kadar kitap yazmış bir yazarın, birinci "oyun"dan sonra gelen polisin kimliğini çıkaramamasını aptalca buldum.
Bir hatırlatma ki polis gelene kadar bu karşılıklı bir oyun değildi )
Oyun olduğunu seyirci olarak biz de bilmiyorduk (en azından ben bilmiyordum) ancak gelen polisin uydurma olduğu ortadaydı ki; polis gelmeden önce Jude Law' ın hayatta olup olmadığını bilmiyor olmamıza rağmen, girdikten sonraki tavırlarıyla, ses tonuyla kim olduğu anlaşılmıştı...

Ayrıca, Michael Cain' in canlandırdığı karakter, özellikleri ve olayların gelişimi itibariyle, oynadığı oyunun sonunu bilen biri, polisin gelmesi durumunda, özellikle normalde ortada olmayan delillere ve eve rahatça girilebilecek olmasına bakarak anlaması gerekirdi durumu diye düşünüyorum...
filmi kahkahalarla izldk salonda resmen bizimle dalga gectıklrnı dusundk bı ara arkadaslarla yah bu kadar berbat olamaz bı fılm ya tobe tobe dusndkce sınırlerm bozlyr=)
Yani şimdi bu kadar bol ödüllü oyuncu, yönetmen, senaryo falan bi yana ingilizler dışında filmin sonuna kadar sıkılmdan filmi izleyen yoktur kanımca))) Zorladım kendimi sırf mükemmel oyunculuklarına saygımdan sonuna kadar izledim. Sonuçta sinema izleyicisi tiyatro gibi karşılıklı konuşma ve mimiklerden ibaret tek mekanlı projelere fazla sıcak bakmıyor. Sanatsal açıdan eleştiremem kaldı ki şimdi bu film bi kaç oscar ödülü alır da ben yazdıklarımla kalırım öylece))))))))
Bir filmi beğenmek biraz içten gelen bi duygu, en azından benim için. Beğenip beğenmediğimi hissediyorum filmlerin başlarında genelde. Bu filmi de çok beğendim. Ve ingiliz olmadığım da bir gerçek )
ilk çevrimini izlemedim ama bu film oldukça başarılıydı. en azından 2 kişilik bir film için gerçekten başarılı bir yapımdı. Tavsiyem: gişe filmlerini veya amerikanın bol şaşalı,vurdulu kırdılı filmlerini seviyorsanız ve tercihleriniz bu yönde ise bu filme SAKIN GİTMEYİN! ... Fakat daha felsefi,ince esprili, bazen garip, bazen düşündüren, hasılat yapmamış veya yapamayacak derin yapılı filmleri seviyorsanız KESİNLİKLE GİDİN!

tek mekanlı 2 oyunculu oldukça etkiliyi oyunculukların ve sahnelerin olduğu çok güzel bir film. özellikle jude law hayran kalmamak içten değil
Copyright © 1998-2008 Sinema.com