Forum » Filmler » Ödüller
SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) nin verdiği ödüller

SİYAD nin verdiği ödüller hakkında ne düşünüyorsunuz? (SİYAD ne ait bir başlık olmadığı için burda başlık açmayı düşündüm.)

Bence ödülleri tamamen sanatsal kaygılarla verdiler.Yoksa 11 ödülün hepsi Yumurta ya gitmezdi. Bir Beyaz Melek veya Kabadayı nın da ödül hakkettiğini düşünüyorum.Bir sinemayı ele alırken sanatsal yönüne elbette ağırlık verilmeli ama aynı zamanda mesajının derinliği ve topluma ulaşması ile de değerlendirilmeli bence.Yumurta güzel bir film olabilir ama topluma ulaştığı söylenemez.(gişe hasılatından anlaşılacağı üzere)
DÜZELTME: Daha önce yazdığım mesajda yanlışlıkla 11 ödülün hepsinin Yumurta filmine gittiğini söylemişim.11 ödülün 8 i Yumurta ya verildi. Düzelitirim.(bence 8 ödül de bu film için fazla)
Daha önceden yazmış olduğum yazıyı buraya kopyalamak itiyorum...

Öncelikle her konunun uzmanı Hıncal Uluç'un Siyad ödülleri için getirdiği yoruma değinmek istiyorum.Kendisi Mutluluk ve Kabadayı gibi gişede çok sevilen filmler yerine Yumurta filmine ödül verilmesini hazmedememiş,sinema yazarlarını halktan kopuk ve kendilerini halktan farklı konumda göstermek için bilerek halkın gitmediği gişede iş yapmamış filmlere ödül verdiğini söylemektedir.
Ben Hıncal Uluç'u sevmem ve yorumunada kesinlikle katılmıyorum.Bence sinema yazarları mecburen biraz halktan kopuk olma zorundadırlar.MUtluluk ve Kabadayı zaten seyirci tarafından sevilmiş ve gişede ilk ödülünü almıştır ama bu başarı bu filmlerin ödül alamayacağını göstermez.Ben inanıyorum ki eğer gerçekten ödülü hakedecek yanları varsa siyad bu onuru o filmlere kesinlikle verecektir.Sinema yazarları yada eleştirmenlerine gelecek olursak, bu insanlar tabi ki normal sinema izleyicisinden farklı olacaktır.Yoksa yaptıkları işin hiçbir espirisi kalmaz.Sinema yazarları halkın görmediği yada farkedemediği cevherleri,sanatı ortaya çıkarıp onları gerekirise bu tür ödüllerle göz önüne getirmeye mecburdurlar.Onları normal sinema seyircisinden ayıran onları eleştirmen ,sinema yazarı yapan nitelikte burdadır.Sanat hem sanat hemde halk için yapılır yalnız sanat her zaman halkın birkaç adım önünde olmalı ki halkın kültür ve sanat seviyesi bir adım öne taşınsın.Sinema yazarlarının yaptığı ve yapması gerekende budur.Zaten başarısını kanıtlamış herkesin farkettiği filmler yerine sanatı,sinemayı bir adım öne çıkarıp halkın gelişimini sağlayacak bu tür filmlere daha yakın durmaları gerekir diye düşünüyorum
Sanmıyorum ki Yumurta yı izlediğini.hakedip etmediği konusuna gelince kesinlikle hakettiğini düşünüyorum eğer ödül kabadayı yada beyaz melek gibi içi boş gişe filmlerinden birine verilseydi işte o zaman bir yanlışlık olduğunu düşünürdüm.Semih Kaplanoğlu çok başarılı bir yönetmen;filmi de çok başarılı bunu istanbul film festivalinde aldığı ödülle bir kez daha kanıtladı.Bir filmin gişe başarısı onun başarısıyla doğru orantılı değildir bir sinemaseversen bunu bilmen gerekir.
Yumurta filmini izlemedim. İzlemeden ön yargıyla yorum yapmak gibi olacak. Gibisi yok öyle olacak. Ama bu kadar ödülün sadece siyad değil, pek çok ödül gecesinde verilen büyük ödüllerin tek bir filmin üstünde toplanması sizce yeterince garip değil midir? Bu iş de bir duygusallık aramak gerekmez mi? Yazarların gerçekçi düşünerek oy verdiklerini tahmin etmek istiyorum. Ama kardeşim. Oyunculukda Rasim Özteki'nin ödül alamaması, Şener Şen'in olmaması ne bileyim bana tuhaf geldi... Filmlerde tabi ki teknik olmalı, sanat yapılmalı ancak toplumdan uzak durmak tıpkı bir servet-i funun dönemi anlayışıyla film çekmek ne kadar doğru? Ben illa ki gişe yapacak film ödül almalı demiyorum. Gişe şart değil. Mesele; keyifli, evde mısır patlatıp, cola ile içebileceğiniz filmlerin göz ardı edilmesi. Bu tür yapıtlar hep unutulur... Hep...
Copyright © 1998-2008 Sinema.com