Mesaj: 184Bir ülke sinemasının daha iyi tanıtılması,geliştirilmesi açısından sizce bağımsız sinema mı yoksa popüler sinema mı daha önemli?
Kendi fikrimi söyleyecek olursam,tabiki bağımsız sinema daha önemli.Ticari kaygı değil de sanat kaygısı taşıyan sinemacıların sineması olan bağımsız sinema,Türkiye'de birkaç büyük yönetmenin elinde.Bunlardan önde gelenler;Zeki Demirkubuz,Nuri Bilge Ceylan,Derviş Zaim,Serdar Akar vs...Ancak Serdar Akar ve Derviş Zaim,bağımsız sinema yapmanın külfetine daha fazla dayanamayıp popüler işlere bulaşarak kendilerini bozdular.Bu açıdan zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan'ı özellikle kutluyorum.
Popüler sinemada yapılan filmlerde bütçe fazlalığı,dizi piyasasından isimlerin varlığı,ticari kaygı güdülmesi gibi durumlardan iğrenmekteyim.Bağımsız sinemada ise;düşük bütçeli,ticari kaygı yerine sanatsal kaygı düşüncesi ve kimseyi takmayıp vizyon için değil de sanat için film yapılması takdir edilecek bir durum.
Görüşlerinizi belirtmenizi arz ederim.
Kendi fikrimi söyleyecek olursam,tabiki bağımsız sinema daha önemli.Ticari kaygı değil de sanat kaygısı taşıyan sinemacıların sineması olan bağımsız sinema,Türkiye'de birkaç büyük yönetmenin elinde.Bunlardan önde gelenler;Zeki Demirkubuz,Nuri Bilge Ceylan,Derviş Zaim,Serdar Akar vs...Ancak Serdar Akar ve Derviş Zaim,bağımsız sinema yapmanın külfetine daha fazla dayanamayıp popüler işlere bulaşarak kendilerini bozdular.Bu açıdan zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan'ı özellikle kutluyorum.
Popüler sinemada yapılan filmlerde bütçe fazlalığı,dizi piyasasından isimlerin varlığı,ticari kaygı güdülmesi gibi durumlardan iğrenmekteyim.Bağımsız sinemada ise;düşük bütçeli,ticari kaygı yerine sanatsal kaygı düşüncesi ve kimseyi takmayıp vizyon için değil de sanat için film yapılması takdir edilecek bir durum.
Görüşlerinizi belirtmenizi arz ederim.
29 Aralık 2007, Cumartesi 21:45

FİLMLERİNİ KANAL D HOME VİDEO DAĞITTIKTAN SONRA GÖZÜMDE BİTTİ!
KADER ADLI FİLMİ POPÜLER FİLM STATÜSÜNDE.ZATEN Bİ HALTA BENZEMİYO,
MASUMİYETİN FOLLOŞ EDİLMİŞ HALİ.
HADİ EYVALLAH Bİ DAHA DA GİRMİYORUM BURAYA
FİLMLERİNİ KANAL D HOME VİDEO DAĞITTIKTAN SONRA GÖZÜMDE BİTTİ!
KADER ADLI FİLMİ POPÜLER FİLM STATÜSÜNDE.ZATEN Bİ HALTA BENZEMİYO,
MASUMİYETİN FOLLOŞ EDİLMİŞ HALİ.
HADİ EYVALLAH Bİ DAHA DA GİRMİYORUM BURAYA
27 Ocak 2008, Pazar 11:56

öncelikle bağımsızlık kavramında bir hemfikirliğin mutabakatın olmayışı nedeniyle tartışma veya beyan edilen fikirler konunun esasına ilişkin olmaktan ziyade kişilerin birbirlerine yönelmesine neden oldu.bağımsızlık nedir bunu tartışmak gerek önce.bana göre bağımsızlık kavramı sinama sözkonusu olduğunda köşeli net bildiğimiz bağımsızlık kavramından farklılık gösteriyor.nihayetinde rol var öncden çizilmiş bir çerçeve var.bir kalıp var uyulması gereken.ondan sonra bağımsızlığın daha açık olalım bağımsız sinemanın kendini yeniden ve yeniden üretebilmesi için metalaşması yani yani ambalajlanmış tüketilmeye hazır bir ürüne dönüştürülmesi zaten sinema sözkonusu olduğunda tipik klasik bağımısızlık kavarmı ile sinemanın bağımsızlığını açıklayamayacağımız açık.burada amötörlük ve profosyonelliktir esas tartışılması gereken bana soracak olursanız.
profosyonel sinema eşittir popüler filim.
tabi bu her amatörün bir filmi yapar veya çekerkenpopüler olma eğilmi gütmediğini yadsımaz.bu da nasrettin hocanın göle çaldığı mayanın tutma ihtimali ile aynı ölçüde ihtimal dahilindedir.amatörlük ile profosyenellik de trunusol ayırtedici nokta bildiğiniz üzere para konumuz özelinde gişe kaygısı taşımamasıdır.daha somut bir örnekle ben de top/futbol oynuyorum alex/lincoln/r.calos da. ama ben keyif için oynuyorum.oynamak istediğimiçin başka bir deyişle onlar yaşamlarını idame ettirebilmek için.ben bir maçı kazandığımda veya kaybettiğimde iyi veya kötü oyndaığımda teknik direktör klüp yönetimince basın veya maçı izleyeler tarafından prim(para) taltif teşekkür ana avrat sövülmüyorum.
çok dağıttım. ama anlatmak istediğimi anlatabildim sanırım.
öncelikle bağımsızlık kavramında bir hemfikirliğin mutabakatın olmayışı nedeniyle tartışma veya beyan edilen fikirler konunun esasına ilişkin olmaktan ziyade kişilerin birbirlerine yönelmesine neden oldu.bağımsızlık nedir bunu tartışmak gerek önce.bana göre bağımsızlık kavramı sinama sözkonusu olduğunda köşeli net bildiğimiz bağımsızlık kavramından farklılık gösteriyor.nihayetinde rol var öncden çizilmiş bir çerçeve var.bir kalıp var uyulması gereken.ondan sonra bağımsızlığın daha açık olalım bağımsız sinemanın kendini yeniden ve yeniden üretebilmesi için metalaşması yani yani ambalajlanmış tüketilmeye hazır bir ürüne dönüştürülmesi zaten sinema sözkonusu olduğunda tipik klasik bağımısızlık kavarmı ile sinemanın bağımsızlığını açıklayamayacağımız açık.burada amötörlük ve profosyonelliktir esas tartışılması gereken bana soracak olursanız.
profosyonel sinema eşittir popüler filim.
tabi bu her amatörün bir filmi yapar veya çekerkenpopüler olma eğilmi gütmediğini yadsımaz.bu da nasrettin hocanın göle çaldığı mayanın tutma ihtimali ile aynı ölçüde ihtimal dahilindedir.amatörlük ile profosyenellik de trunusol ayırtedici nokta bildiğiniz üzere para konumuz özelinde gişe kaygısı taşımamasıdır.daha somut bir örnekle ben de top/futbol oynuyorum alex/lincoln/r.calos da. ama ben keyif için oynuyorum.oynamak istediğimiçin başka bir deyişle onlar yaşamlarını idame ettirebilmek için.ben bir maçı kazandığımda veya kaybettiğimde iyi veya kötü oyndaığımda teknik direktör klüp yönetimince basın veya maçı izleyeler tarafından prim(para) taltif teşekkür ana avrat sövülmüyorum.
çok dağıttım. ama anlatmak istediğimi anlatabildim sanırım.
28 Ocak 2008, Pazartesi 10:32

Mesaj: 184Konuyu açtığıma pişman oldum açıkçası.Biri, o kadar yorum yazdıktan sonra girmeyeceğim bu siteye bir daha diyor, diğerleri hiç alakası olmayan örnekler veriyor.Tamam nasılsa öyle yapın sinemayı siz.Ben bildiğimi okurum her zaman!
28 Ocak 2008, Pazartesi 16:52

buraya girmiyorum derken siteyi kastetmemiş konuyu kastetmişsindir umarım...Yoksa gir ya niye girmiyon, ne güzel tartışıyoruz...herkes kişisel fikrini yazıyor kimse kimseyi düşüncesinden dolayı yargılayamazki...Bana göre yok bağımsız sinema...Nasıl bu ülkede ben her yazarım diyen yazar değilse, her aydınım diyen aydın değilse, her politikacıyım diyen aslında başka bişeyse, her sanatçı aslında yine aynı şeyse, her bağımsız sinemacıyım diyende bağımsız sinemacı değil...Çünkü bağımsız sinema tanımları başka...onlara göre yaptıkları bağımsız sinema...ama benim bağımsız sinema anlayışama göre bağımsız sinema diye birşey yok...çünkü benim "bağımsız" kelimesini bir tanıma ole içini boşaltarak koymaya niyetim yok.
Ayrıca ben profesyonel olununca popüler olunulduğunada inanmıyorum...böyle olmadığını gösteren bir sürü örnek verebilirim...
Ayrıca ben profesyonel olununca popüler olunulduğunada inanmıyorum...böyle olmadığını gösteren bir sürü örnek verebilirim...
28 Ocak 2008, Pazartesi 23:40

Mesaj: 184Bu konuda sana katılıyorum işte globaldanger. Profesyonel olununca popüler olunmaz. Ben de bunu diyorum işte. Profesyonel olup popüler olmamak istiyorum. Sadece sanatsal filmler çekmek istiyorum, hayatla ilgili sorunlarım var. Filmlerimde bunları "sanatlı" bir çekilde anlatmak bütün derdim. Anlayana tabi...
30 Ocak 2008, Çarşamba 19:21

Mesaj: 0bağımsız bi yere kadar ayakları yere basmayan belli bir altyapısı olmayan filmler belli bi tepeden sonrasını aşamaz..
3 Şubat 2008, Pazar 11:43

Mesaj: 121boşuna tartışıyorsunuz bir yonetmen kendi yeteneklerini konuşturarak serorıst harika bir iiş cıkarıp harika bir bagımsız film(sanatsal vb...)filmi ceker izlenme rekoru kırarsada kırmazsade eger beyenilirse o zaten populer olmuştur boşuna tartışmışsınız. ne hep populer ilgi görür ne de hep bagımsız filmler cekilseydi.
1 Kasım 2008, Cumartesi 21:02

Mesaj: 184Bağımsız hangi yapım izlenme rekorları kırmış ya? Doğru dürüst bilmiyor bile kimse bu filmleri.
" MASUMİYET " , yetmiş ben kişi tarafından izlendi mesela. Bağımsız bir yapım ve bir dolu ödülü var filmin. Bağımsız sinema tanımını iyice bir öğrenin ve ondan sonra buraya yorum yapın lütfen! İnsanların bilmediği konularda yorum yapmasına hiç tahammülüm yok. Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz.
" MASUMİYET " , yetmiş ben kişi tarafından izlendi mesela. Bağımsız bir yapım ve bir dolu ödülü var filmin. Bağımsız sinema tanımını iyice bir öğrenin ve ondan sonra buraya yorum yapın lütfen! İnsanların bilmediği konularda yorum yapmasına hiç tahammülüm yok. Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz.
5 Kasım 2008, Çarşamba 21:53

Mesaj: 62bu kadar tartışma yaratmış olması sorunun iyi olduğunun bir kanıtı bence..bana göre (özellikle belirtiyorum bunu) bağımsız sinema vardır ve önemli bi yere sahiptir..birçok kavramda anlam karmaşası olduğu gibi tabii ki bu konuda da var..herkesin algıladığı farklı olabiliyor ve bu da zaten hayata renk katıyor

28 Kasım 2008, Cuma 22:06