Forum » Mısır Patlağı » Fuaye
POPÜLER SİNEMA MI,BAĞIMSIZ SİNEMA MI?
Bir ülke sinemasının daha iyi tanıtılması,geliştirilmesi açısından sizce bağımsız sinema mı yoksa popüler sinema mı daha önemli?

Kendi fikrimi söyleyecek olursam,tabiki bağımsız sinema daha önemli.Ticari kaygı değil de sanat kaygısı taşıyan sinemacıların sineması olan bağımsız sinema,Türkiye'de birkaç büyük yönetmenin elinde.Bunlardan önde gelenler;Zeki Demirkubuz,Nuri Bilge Ceylan,Derviş Zaim,Serdar Akar vs...Ancak Serdar Akar ve Derviş Zaim,bağımsız sinema yapmanın külfetine daha fazla dayanamayıp popüler işlere bulaşarak kendilerini bozdular.Bu açıdan zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan'ı özellikle kutluyorum.
Popüler sinemada yapılan filmlerde bütçe fazlalığı,dizi piyasasından isimlerin varlığı,ticari kaygı güdülmesi gibi durumlardan iğrenmekteyim.Bağımsız sinemada ise;düşük bütçeli,ticari kaygı yerine sanatsal kaygı düşüncesi ve kimseyi takmayıp vizyon için değil de sanat için film yapılması takdir edilecek bir durum.
Görüşlerinizi belirtmenizi arz ederim.
bağımsız sinema diye birşey yoktur.
globaldanger bağımsız sinema diye birşey yoktur demiş ama bareso'nun demek istediği zaten yorumundan anlaşılıyor yani ticari kaygısı olmayan sanatsal filmlerden bahsetmiş yani direk kesin bir yargıya varmış globaldanger arkadaşımız. Ben baresonun yorumuna şöyle bir şey söyleyebilirim bence sanatsal filmler tamam önemli ama popüler sinemada olmalı yoksa herkes sanatsal çekseydi sinema yeraltı sanatı olurdu yani izleyici sayısı azalırdı. Kuşkusuz en çok izlenen filmler ticari filmler oluyor bazen, mesela burda 2007'nin en iyi filmi karayip korsanlarını seçmiş üyeler. Tamam arada daha sanatsal filmlerde iyi bütçe sağlıyor ama genele bakarsak popüler diye adlandırılan filmlerin daha çok bütçe elde ettiğini görüyoruz. Sanatın içine ticaret girdi mi evet o sanatlıktan sıyrılıyor biraz burda haklısın ama sinemanın ticari kaygı gütmesi aslında normal bir şey sonuçta yönetmen, oyuncu vs. parasını böyle kazanıyor. Ama bana kalırsa ilk başta yazdığın cümleye cevaben popüler film dediğimiz filmler o ülkeyi tanıtmak için zaten gerekli kültür altyapısına sahip filmlerdir mesela babam ve oğlum popüler bir film ve az çok türk kültüründen esintiler veren bir yapımdır örnek olarak.(sanırım çok uzattım) Bu arada herkesin yeniyılını kutlarım
Kereviz beni anlamış ama ticari kaygı güdülmesini normal olarak göremiyorum maalesef.Tabiki popüler işler olacak,bunu kınamıyorum.Olacak ki sanat filmlerinin değeri anlaşılsın.Ama ben popüler film çekmeyeceğim hiçbir zaman.Kardeşim KALCINEMA da demek istediğimi destekliyor.Yorum yazan ve yazacak olan herkese sevgi ve saygılar...
Yorumlarınızı okudum...Ve tekrar...Bağımsız sinema diye birşey yoktur.Sanatsal "kaygı içeren özgün film" olarak nitelendirdiğiniz filmlerin yönetmenlerinin de parasal kaygıları yoksa bile(olmaması da mümkün değil)sanatsal kaygıları vardır.Bu da bu sanatsal kaygıları değerlendiren sözde bağımsız festivallerin değerlindirme kriterlerine göbekten bağlı olmaları demektir ki bu bağımsızlık değildir.Bügün bağımsız sinema örneği olarak önümüze konan şeyler ya hiçbirşey anlatmaz yada anlattığı şeyde taraftır.Bu sözde bağımsız arkadaşlar bu taraflılığın getirdiği ödülleri toplarlar.Türkiyeden örnek "Yumurta", yurt dışından milyonlarca veririz de tanıdık bir ismi "Fatih AKIN'ı" verelim biz.Peki asıl tartışma bizi nereye getirir.Sanat filmlerimi(sözde)?yoksa gişe filmlerimi?Bence bu tartışma gereksiz bir tartışmadır.Çünkü sinema sanatının kendi kriter türleri bazında zaten milyonlarca çeşit filmler yapılabilir.Bunların bazılarının çok izlenip bazılarının az izlenmesi de sadece insanların beğenileri ile ilgili bir durumdur.Burda önemli olan siz insanlar için mi film yapıyorsunuz yoksa film yapmak için mi?Bence insanlar için yaparsanız bu onların filmi olur sizin değil.Ben bir film çekersem bunu kaç kişinin, hangi kitlenin izleyeceği sorunsallarını kesinlikle düşünmem.Sanat içinde halk içinde film yapmam...kendim için yaparım.Benim filmimde bu demek için.Bağımsızlık budur.
globaldanger'a cevaben şöyle bir şey söyleyebilirim; Bağımsız sinema diye bir şey tabii ki de vardır. Sen sadece bağımsız filmlerin kategorilendirilmesini elştiriyorsun aslında, çünkü sende kendi eleştirdiğin şeyi en son cümlende kabul etmişsin(bağımsız sinema budur diye) Yani asıl bağımsız sinemanın varlığını tartışmak biraz saçma yani bağımsız film festivallerine ne diyorsun merak ettim açıkçası 'kendi için film yapan insanlar festivali mi?' böyle bir şey olmasaydı böyle bir tamlama da olmazdı. Ha açıkçası popüler sinema ve bağımsız sinemanın çok farklı şeyler olduğunu sanmıyorum. Yani öyle filmler oluyor ki sanatsal amaçla çekilmiş çok iyi bir gişe yapıyor ve popüler oluyor.Ya da bir çok kez rastladığım bağımsız filmler de fazlasıyla sanatsal olma kaygısı güttüğü için hikayenin çok saçma bir yere vardığı olmuştu. Yani demek istediğim önemli olan popüler ya da sanatsal kaygı gütmesi değil önemli olan seyirciyi içine alabilen onu farklı olmasa da etkileyebilen, sevdirebilen vs. filmlerdir.
Bağımsız sinema vardır,hep olacaktır.Sözde bağımsız ve sanatsal dediğin bu adamlar, o kadar sanatsal ve hayatın içinden film yapıyorlar ki...İnsan izlerken birçok kez kendini buluyor o filmlerde.Anlatacağını istediği şekilde anlatıp istediği filmi çekiyor bu adamlar.Fakat hiçbir şekilde ticari düşünmeden!Film için sponsor bulan,isim kullanmadan filmleri için reklam ve klip çekerek para kazanan,ödüllerinin getirisini filmlerine yatıran değerli sinemacılar bunlar..."Bağımsız sinema yoktur." sözünü bu üstatlara saygısızlık olarak görüyorum.Kereviz,sana da değerli yorumların için çok teşekkür ediyorum.Sevgi ve saygılarımı iletiyorum dostum.
Kereviz benim son cümlelere takmış durumdasın ve inatla yanlış anlıyorsun.Ama açıklarız işimiz ne?!Ben orda kendi bağımsız film tanımımı verirken var olan bağımsız film tanımıyla tezatlığını ortaya koyuyorum; ki tam olarak burayı görememişsin..."Bağımsız sinema yoktur ama olması gereken bağımsız sinemada budur" diyorum.Bu arada şunu da sen değinmişken ekliyeyim benim tanımlarımda yer alabilecek bir "Bağımsız Film Festivali" de yoktur.Bir de "bağımsız" film festivalleri hakkında görüşümü sormuşsun...o başka bir konu.Denk gelirse söylerim.
farkında mısınız bilmiyorum ama şu yazı sırasına bakar mısınız, sıralama hiç şaşmamış -bareso-globaldanger-kereviz-kalcinema-bareso... diye gidiyor bunu görünce hemen yazıyım dedim sıra bozulmasın diye. Herneyse güzel bir tartışma platformu* oldu aslında burdan globaldanger'a da karşı fikirlerinden dolayı teşekkür edelim (ne kadar onu anlayamasak da - ağız tadıyla bir tartışma konusu oluşturduğu için. Ama ben yine de diyorum ki bağımsız sinema var! ve popüler filmler de güzel olabiliyor. Sinema başlıbaşına bir sanattır. Bir de son zamanlarda sinemanın en gelişmiş ülkelerinden biri olduğu için Amerikan yapımları artık beğenilmemeye başlanıp, mesela bir çek yapımı bir film amerikan yapımları arasında hemen sanatsal film olabiliyor. Yani tanımadığımız farklı kültüre sahip bir ülke film çektiğinde bu film bağımsız sayılıyor belki de bu tartışılabilir. Yabancı ülkeler bazen hollywood'a uzanalım dünya bizi tanısın endişesi içinde oluyorlar ve böyle festivallere gönderip kültür farklılığından bize farklı görünen filmler oluyor. (baya karıştırdım konuyu..) ticari filmler konusunda mesela türkiyede (konuya istisna olarak) yeni hababam serileri, maskeli beşler vs. gibi filmleri sanat olarak hiç göremiyorum hatta o tip filmlerin sinema olduğu konusunda ciddi endişelerim var yani ister istemez bir istisna da yapıyorum böyle durumlarda.
Konu başlığına bakarak bir kaç şey söylemek istiyorum. Birincisi popüler sinema da bağımsız sinema da aslında birbirine göbekten bağlıdır. Öncelikle kavram kargaşası olmasın diye kendimce bağımsız sinemadan anladığım şeyi tanımlamak istiyorum. Bana göre bağımsız sinema yapımcısı ve yönetmeni de aynı olan kişi/kişilerin çektikleri filmlerdir. Ancak bağımsız sinemanın oluşması ve gelişmesi için de popüler sinemaya ihtiyaç vardır. Çünkü bir anlamda bağımsız sinema popüler sinemanın yarattığı ticari ortam sayesinde varolmaktadır. Daha net konuşalım: Film dediğimiz hammadde (35mm) pahalı bir şeydir. Yanlış hatırlamıyorsam bir kutu film 4 bin dolar civarındadır ve 3-4 dakikalık çekim yapabilirsiniz. Ancak popüler sinema sayesinde film tedarikçilerinin elinde kalan filmleri daha ucuza alabilirsiniz. Onlar da hem depolarındaki malları eritirler hem de size destek çıkmış olurlar. Şu anda Türkiye şartlarında en ucuz film (4-5 kopya ile) yaklaşık 200 bin ytl ye mal olmaktadır. Bu kadar para harcanıyorsa da bir yerden sonra ben kimseyi takmıyorum kendim için film yapıyorum demek (çok ciddi bir mirasyedi olmadığınız sürece) imkansızdır. Oysa ki sinemanın gelişerek sektör olduğu ülkelerde aynı filmi 30-40 bin dolarlar civarında çekebilirsiniz.
Ezcümle
"Bağımsız Sinema" kavramı bana göre autorist sinemada yönetmenin aynı zamanda yapımcı da olmasıyla gerçekleşir
Bu gücün olması için de popüler sinemaya ihtiyaç vardır.
Popüler sinema bağımsızı besler
Çünkü önünde sonunda herkesin para kazanmak (en azından ekmek parası) gibi bir derdi vardır.

Senin haberinin olup olmaması beni bağlamaz.Popülerlik, genel kitleye hitap eden ve sanatsallıktan uzak olmaktır.Ticari kaygı ön plandadır.Bağımsız sinemada ise esas olan; sanatsal kaygılardır.Her sinema izleyicisi bu filmleri bilmez.Bilenler, sinemayla asıl ilgilenen kitledir."Bağımsız sinema yoktur." sözü çok banal kalıyor bu anlamda.Popüler filmler olmasa sadece onların değeri anlaşılmaz, o kadar.
Ben de bu konuda globaldanger'a katılıyorum,bağımsız sinema yoktur, bayımsız sinema yaptığını iddea eden yönetmenlerin ticari kaygısı vardır ve olacaktır.Örneğin;bağımsız sinamacı olarak görülen ZEKİ DEMİRKUBUZ bir röpörtajında "masumiyet tutmasaydı yönetmenliği bırakacaktım"dedi.Eğer ticari kaygısı olmasa bu sözleri söylemezdi.
Bu tartışmanın ortaya çok güzel analizler çıkardığını kabul edelim.Temelde tartışılan bağımsız sinemanın bana göre var olmaması benim kriterlerimlerimden çıkardığım sonuçtur.Ama sizin bağımsız sinema tanımınız ve örneklerinizin hiç bir kriter, tanım ve yorumlamada(popüler kültürün onu böyle lanse etmesi dışında) bağımsız ilan edilmesine hiçbir şekilde imkan yoktur.Tartışmanın güzelliği benim beş kelimelik bir cümlemden hepimizin evrensel tanımlamalar derinliğine kadar inebilmiş olmamızdır.Bu arada De Niro güzel bir örnek yakalamış, tebrik ederim.Sonuç olarak bu tartışma ortamını diğer konularda da sürdürebilmeyi umarım ama kişisel düşüncelere saygılı şartıyla.Bend sizin düşüncelerinize katılmıyorum ama yok o ole olmaz koçum da demiyorum.
mesela neden hepimiz brad pitt olduk?bunu hakaret sayacak yakışıklılıkta arkadaşlar yokmu aramızda?veya bu benim yere kırıntı dökmemi engelleyen göbeğime hakarettir diyen yokmu mesela?
Ne alakası var da,buraya yazdın şu Brad Pitt mevzuunu? Hiç sevmem zaten kendisini.

Bağımsız sinema konusuna gelince, düşüncelerine saygı duyuyorum ama bağımsız sinema vardır. Mesela Nuri Bilge Ceylan... Filmlerinde popüler yani ticari eğilimler olmaz.Popüler bir tek oyuncu bile bulamazsın.Anlatacağını sanatlı bir şekilde anlatır,konuyu kapatır.
Ben NURİ BİLGE CEYLAN'I çok severim;ama onun bağımsız sinema yaptığını düşünmüyorum.Bağımsız olsaydı UZAK filminin yarışmalara katılmasını istemezdi, filmi ödül aldığında bunu kabul etmezdi ve ödülü almak için başka ülkeye gitmezdi.Bağımsız sinema yaptıklarını söyleyen yönetmenler eğer bağımsız olsalardı cd ve dvd lerini dağıtım şirketlerine dağıttırmazlardı.Örneğin;ben bağımsız sinemacıyım desem filmlerimi insanlar izlesin diye bu kadar uğraşmazdım.Ne yaparlarsa yapsınlar bağımsız olamazlar.BAĞIMSIZ SİNEMA DİYE BİR ŞEY YOK ZATEN.
TABİ BERESO'NUN VE ONUN GİBİ DÜŞÜNENLERİN GÖRÜŞLERİNE SAYGILIYIM;AMA KABUL ETMİYORUM.
Copyright © 1998-2009 Sinema.com